
Tartar de vită – De la o gustare a războinicilor mongoli, la un preparat parizian elegant, popular în meniurile restaurantelor. Inizio Bistro s-a conturat din primul gând către cei care apreciază cultura gastronomică; primul pas al călătoriei culinare, un prim moment al unei acțiuni trăite și extinse în timp. Misiunea noastra de a crea amintiri memorabile, prin experimentarea gustului desăvârșit și a unor servicii profesionale reprezintă totodată și promisiunea unui standard de calitate pentru clienții nostri.
Tartarul de vită are o istorie neobișnuită. Despre originea sa există mai multe teorii, însă în toate aceste legende, carnea este ingredientul principal. O ipoteză susține că Tartarul este un fel de mâncare originar din Asia Centrală, unde cunoscutul trib al tătarilor așeza carnea între șa și spatele calului, astfel încât aceasta să se înmoaie în timp ce călăreau.
Acest fel de mâncare de carne crudă cu ierburi și condimente a devenit larg răspândit datorită gurmanzilor francezi, un rol direct în promovarea lui avându-l scriitorul Jules Verne, care, în romanul său din 1875 Michael Strogoff, a menționat un fel de mâncare numit „koulbat” (carne zdrobită si ouă).
Preparatul devine vedeta capitalei franceze și este recomandat pe scară largă de bucătarii de frunte ai celor mai bune hoteluri și de măcelarii orașului la începutul secolului XX. La acea vreme, Tartarul avea denumirea de BeefSteak la Americaine. Curios este faptul că preparatul nu a ajuns pe piața americană decât în anii 1950, însă francezii i-au dat această denumire care părea mai atractivă decât numele original.
Indiferent de originea sa, veți îndrăgi acest fel de mâncare îndrăzneț, delicios și elegant potrivit atât pentru cinele din timpul săptămânii, cât și pentru mesele de weekend cu prietenii. Deoarece carnea și ouăle se consumă crude, la Inizio Bistro, ne asigurăm ca acestea să fie foarte proaspete și procurate dintr-o sursă sigură.
Chef Ionuț a jonglat cu aromele din această rețetă de tartar de vita. A păstrat ingredientele tradiționale franțuzești, în timp ce și-a pus și propria sa amprentă. Fiecare îmbucăcură este complet satisfăcătoare. Acest preparat păstrează aroma naturală a cărnii, iar câteva ingrediente suplimentare, cum ar fi capere, eșalote, cornichons și muștar nu fac decât să amplifice această aromă delicioasă!
Ingrediente Tartar de Vita
Mușchi de vită – Care este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, minerale, vitamine și amino acizi, aceste elemente jucând un rol important în asigurarea unei stări optime de sănătate;
Cornichons – sau castraveciori mici murați, care oferă gustul puțin acrișor preparatului;
Capere – Un ingredient mediteranean, bogat în fibre și săruri minerale, acestea adaugă o aciditate plăcută pentru a ajuta la echilibrarea aromelor;
Eșalotă – sau ceapa franțuzească, pentru a oferi preparatului o aromă subtilă, ușor iute și savuroasă;
Sos Worcestershire – O alegere clasică pentru rețetele de tartar de vită. Aromele sale îndrăznețe de umami se îmbină minunat cu restul compoziției;
Muștar – 5 grame, nu mai mult, pentru a aroma carnea.
Tabasco, sare, piper – pentru a da culoare și a condimenta preparatul;
Gălbenușuri de ou – extrem de bogat în antioxidanți. Se servește deasupra tartarului de vită. Ne asigurăm că utilizăm ouă proaspete.
Mod de preparare Tartar de Vita
- Muşchiul de vită se toacă mărunt cu un cuțit foarte bine ascuțit, se evită partea de grasime, și se pune într-un bol.
- Se toacă și castraveciorii, caperele şi eșalota cubuleţe și se adaugă peste carnea tocată.
- Se adaugă sare, puţin piper, sosul Tabasco, cel Worcestershire, şi muştarul.
- Se frământă bine carnea pentru ca toate ingredientele să se îmbine.
- Cu ajutorul unui inel de metal, pentru a-i da formă, se transferă carnea pe o farfurie plată.
- Prin presare cu o lingură, se formează o adâncitură în interiorul bucăţii de carne și se pune oul.
Tartarul se serveşte imediat, cu felii de pâine prăjită și unt. Iar dacă nu ați încercat niciodată acest preparat, vă îndemn să începeți acum!